Naše další projekty

Dílna v Technologickém parku

Naše první a největší dílna v Brně, v Technologickém parku. Najdeš u nás spoustu technologií, které ti pomůžou zrealizovat tvůj projekt! Provedeme tě každou středu v 18:00.

Dílna v KUMSTu

Druhá (menší) dílna zaměřená na vzdělávání v digitálním řemesle. Dílna se součástí kreativního hubu KUMST v centru Brna a probíhají v ní hlavně semestrální Akademie digitálního řemesla.

Mobilní dílna

Technikou nadupaný kamion, který objíždí základní a střední školy a učí studenty, co všechno je možné pomocí digitálních technologií vyrobit. Můžete nás potkat na festivalech a veřejných akcích.

Online vzdělávání

Vzdělávací platforma (nejen) pro studenty a učitele. Točíme tutoriály na YouTube. Pořádáme 3 měsíční soutěž pro studentské týmy i kurzy pro učitele na práci s digitálními stroji.

Mezinárodní konference

FABx konference je největší setkání FabLabů z celého světa, které se koná každý rok na jiném kontinentě. V roce 2025 ho uspořádáme v České republice!

Soňa Baranova

Projekt DiSTT – Spolupráce 6 evropských FabLabů

Projekty
Nový projekt DiSTT pomůže připravit studenty i zaměstnance na trh práce 21. století. Díky znalostem 3D tisku a digitální výroby mohou snadněji uspět.

Mezinárodní projekt DiSTT, který právě začal, se zaměřuje na vzdělávací programy ve FabLabech v pěti evropských zemích. FabLaby jsou otevřené dílny zaměřené na vývoj a výrobu produktů s pomocí počítačem řízených výrobních strojů, jako jsou 3D tiskárny, laserové řezačky nebo CNC frézky. Projekt samotný nabídne šest vzdělávacích a rekvalifikačních programů nejen středoškolským a vysokoškolským studentům, ale také zaměstnancům nebo nezávislým tvůrcům. Cílem je zvýšit jejich uplatnění na trhu práce. Pilotní verze projektu je určena zájemcům z České republiky, Rakouska, Německa, Itálie a Chorvatska.

Nadšení pro věc je typické pro komunitu makerů, tedy kutilů 21. století. S tímto nadšením, spolu s dalšími partnery, vstupujeme do projektu DiSTT, ve kterém chceme rozšířit a prohloubit znalosti a dovednosti různých skupin obyvatel v oblasti digitálního prototypování. FabLaby nabízejí jedinečné zázemí pro každého, koho zajímá kreativita a technologie a vidí v nich budoucnost. Nemusí to být nutně jen kreativci, technologičtí nadšenci nebo ti, kteří mají nápad na podnikání a hledají prostor pro vývoj. Pro firmy všech velikostí jsou FabLaby místem, kde se soustřeďují lidské zdroje s obrovským inovačním potenciálem,“ vysvětlil hlavní výzkumník projektu DiSTT David Škaroupka z Vysokého učení technického v Brně (Česká republika). První univerzitní FabLab v České republice vznikl právě na této univerzitě pod názvem strojLAB.

Podporou vzdělávacích programů v otevřených dílnách chtějí manažeři projektu posílit inovační ekosystém a trh práce ve střední Evropě. „Trh práce se s příchodem nových technologií rychle mění a přináší tak nové výzvy. Jednou z nich je potřeba zlepšovat dovednosti a kvalifikace v oblasti technologií digitální výroby. FabLaby, se svými technologiemi, otevřeností, flexibilitou a know-how v této oblasti, jsou ideálním nástrojem, jak čelit této výzvě nejen ve střední Evropě,“ vysvětlil Jan Dvořáček z FabLabu Brno, který je hlavním autorem koncepce projektu DiSTT.

Kromě dvou brněnských FabLabů se do projektu zapojily partnerské organizace z Rakouska, Německa, Itálie a Chorvatska.

Projekt DiSTT = 6 FabLabů v Evropě

  • strojLAB, Vysoké učení technické v Brně (CZ)
  • FabLab Brno (CZ)
  • HappyLab (AT)
  • Brigk (DE)
  • NOI Techpark (IT)
  • FabLab Zagreb (HR)

Mezinárodní tým tvůrců chce společně vytvářet, testovat a následně nabízet vzdělávací programy jednotlivcům, podnikatelům a firmám, s jejichž pomocí se kdokoli může stát digitálním tvůrcem. Každý z FabLabů se zaměřuje na jinou věkovou nebo socioekonomickou skupinu. Hlavní záměr je však společný – pomoci trhu práce reagovat na digitální transformaci, která se odehrává zejména v průmyslových odvětvích.

strojLAB na VUT a FabLab Brno se zaměřují na středoškolské a vysokoškolské studenty, kterým pomohou získat znalosti a dovednosti v oblasti, která často ještě není součástí školních osnov. Po vytvoření a doladění pilotních vzdělávacích programů je nabídneme ve formě tzv. ToolKitu FabLabům po celé Evropě,“ popsal manažer FabLabu Brno Tomáš Mejzlík.

Co znamená zkratka DiSTT?
"Digital Skills Transformation Toolkit for a Resilient Labour Market" neboli "Toolkit na podporu digitálních dovedností pro odolný trh práce".

Za rok se do Česka sjedou tvůrci z celého světa

Mezinárodní konference FAB2025.CZ bude významnou příležitostí, jak oslovit zájemce o vzdělávací programy projektu DiSTT. Uskuteční se vůbec poprvé v historii v České republice, konkrétně v Praze a Brně. České otevřené dílny a tvůrci budou mít příležitost ukázat zahraničním návštěvníkům, co dokáží, a zároveň sdílet aktuální zkušenosti s globální komunitou makerů. Vzdělávací programy projektu DiSTT zasáhnou jak jednotlivce, tak firmy a mohou stát na začátku jejich cesty digitální transformace průmyslu.

Projekt DiSTT je spolufinancován Evropskou unií v rámci programu Interreg Střední Evropa.


Více o projektu DiSTT

Další články

Z FabLabu do světa - příběh 3D sets

Natálie Václavová

Příběhy makerů

Všechny články >

Upravit
Pomoc Ukrajině